timokaunisto

Kokoomus alkoi valmistautua ennenaikaisiin eduskuntavaaleihin

Hesarin uutinen tänään viittä vaille viisi pysäytti pääministeri Jyrki Kataisen hallitustien. Hesari kertoi, että kokoomus on nopeasti ja hiljaisuudessa irtautunut hallitusohjelman yhteisestä sote-linjauksesta ja valmistellut Jan Vapaavuoren johdolla erityisvastuualueisiin perustuvan oman mallinsa.

Tuossa äskeisessä lauseessa ei ole juuri mitään, mikä kohahduttaisi Matti Meikäläistä, mutta poliittinen kenttä kuohahti kerralla. Kokoomuksen irtiotto merkitsee hallituksen epäonnistumisen tunnustamista ja selkeää uuden eduskuntavaalin valmistelua ennenaikaisesti.

Takana on ainakin kaksi tekijää. Ensiksi: hallituksen uudistusten taival on ollut sietämättömän tuskainen. Erityisen vaikea se on ollut sote-palvelujen uudistushankkeessa. Valmistelua aluksi vetänyt ministeri Maria Guzenina-Richardson (sd.) jätti jälkeensä sotkun, jota Susanna Huovisen (sd.) on ollut mahdoton purkaa. Asiaa ei ole helpottanut kuntaministeri Henna Virkkusen (kok.) jääräpäinen eteneminen kuntien pakkoliitosraiteilla. Sekä Virkkusen asenne että hallituksen päättämättömyys ovat saaneet kokoomusväen karkaamaan muualle - tai ainakin vakavasti harkitsemaan sitä.

Toiseksi: alkuviikosta eduskuntaan määrätty Fennovoiman ydinvoimahanke karkoittaa Kataisen rintamasta ainakin Vihreät ja todennäköisesti Vasemmistoliiton. Hallitukselle jäisi horjuva yhden paikan enemmistö. Käytännössä sen toimintakyky isoissa asioissa olisi mennyttä. Hallituksesta tulisi toimitusministeriö tyhjänpantiksi.

Kokoomuksen pojat ja tytöt ovat laskeneet mahdollisuuksia. On parempi satsata ykköskaartilla eurovaaleihin ja antaa hallituksen lahota. Kun hallitus kaadetaan sote-linjauksiin, jätetään demarit haukkomaan henkeään. Vihreät eivät saa kohtuutonta etua venäläisen ydinvoimalan torjumisestaan. Vaaleihin kokoomus menee "uudistuneena" ja omalla ervapohjaisella sote-mallillaan.

Silloin politiikan linjataistelu käydään kepun maakuntamallin ja kokoomuksen nopean kyhäelmän välillä. Kumpi saa enemmistön, määrää hallituksen koostumuksen. Etuna on sekin, että persuilla ei ole mallia ollenkaan - he uskovat yhä vuoden 2011 jytkyn märkään uusintaunelmaan. Vaalit on parasta käydä terveyspolitiikan hengessä kuin vaikkapa Euroopan turvallisuuspolitiikan varjostamana.

Uudet vaalit käydään lokakuun kolmantena viikonloppuna. Demareita johtaa Antti Rinne ja kokoomusta juuri kabinetissa sekä Kataisen että Petteri Orpon syrjäyttänyt Jan Vapaavuori.

Parhaissa asemissa on edelleen keskusta, jonka sote-linja näyttää hetki hetkeltä realistisimmalta.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Ministeri Arhinmäen tärkein saavutus on ollut pysyminen hereillä. Tai siis olisi ollut, jos Paavo olisi siinä onnistunut.

Kataisen hallituksen paras meriitti puolestaan on ollut hajoamatta säilyminen. Ei enää kahta viikkoakaan, niin vuorokausimittariin kääntyy uusi tuhatluku! Perussuomalainen oppositio on povannut hallituksen eroavan "syksyllä", ja Reijo Tossavaisen tuoreesta kirjoituksesta päätellen ennuste pidetään voimassa tänäkin vuonna.

Käyttäjän perttikannisto kuva
Pertti Kannisto

Tässäpä jytky.
Timo Kaunistolla on aiemminkin ollut näkijän kykyjä. Tämä temppu, jos oikein aavisteltu, antaa persuille tulenpalavaa vauhtia selviytyä edes kolmoseksi seuraavissa EK-vaaleissa.

Ukraina/EU-tilanne saadaan näyttämään lähes huomaamattomalta kun sisäpolitiikkaan saadaan lisää paukkuja.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Ei, vaan sisäpolitiikassa voidaan nyt kähmiskellä suht vapaasti, kun median ja kansalaisten huomio on Krimillä ja Kiovassa.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Tämä alkaa näyttää hyvin todennäköiseltä skenaariolta. Keskustan maakuntiin perustuva sosiaali- ja terveysmalli on selvästi Kokoomuksen uusinta ja kansallista eheyttä repivää aivopierua toimivampi.

Sama kehitys olisi nähtävä myös syvällisempänä maakuntien itsehallinnon kehittämisenä, koska keskitetty valtion, saati sitten valtioliiton ohjaus on sekä turmeltunut, että jokseenkin täysin epäonnistunut.

En myöskään löydä kovin suurta realismia Keskustan ohjelmarungon rahoituksellisista elementeistä, mutta toivottavasti talouteemme ja turvallisuuteemme kohdistuvat uhat avaavat silmät ja tuovat esille tarpeelliset kyvyt laajoihin rakenteellisiin uudistuksiin.

Suurvaltapolitiikan varjossa taannumme kehityksessä sata vuotta takaisin, joten meidän on keskityttävä tulevaisuuden hyvinvoinnin tarpeiden määrittelyyn ja valittava välineet siltä pohjalta. Vanhoista rakenteista aika on ajanut pahasti ohitse.

Reijo Tossavainen

Kaunisto: "Etuna on sekin, että persuilla ei ole mallia ollenkaan..."

Ennen sanottiin, että kepu pettää aina. Nyt voidaan sanoa, että kepu tai ainakin Kaunisto valehtelee, jos kohta ei aina, niin ainakin hyvin usein...

Jotta Kauniston valheen jäljet saadaan katkaistua, niin kerrottakoon perussuomalaisten sote- ja kuntanäkemys:

Perussuomalaisten mielestä PERUSKUNNAT olisi säilytettävä, koska päätökset on tehtävä mahdollisimman lähellä ihmistä. Tällöin kansalaisten toiveet ja tarpeet tunnetaan hyvin, joten lähipalvelut ja lähidemokratia toimivat. Lähipalveluiden saatavuus ja taso on säädettävä erillisellä lailla.

PIIRIKUNNAT hoitaisivat tehtävät, jotka vaativat peruskuntaa laajemman väestöpohjan. Piirikunnat olisivat seutukunnan tai maakunnan kokoisia. Piirikunta toimisi kuntayhtymänä, ja aluksi sille keskitettäisiin perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito. Tämä on kiireellinen tehtävä, jotta terveyskeskusten ongelmat saadaan ratkaistua. Erityisen vaativa sairaanhoito keskitettäisiin yliopistosairaaloihin.

Piirikunnilla olisi laajan väestöpohjan vaativien sosiaalipalvelujen järjestämisvastuu. Myös kaikki sosiaalipalvelut voitaisiin siirtää piirikunnalle, jos peruskunta niin haluasi.

Piirikunnilla olisi palvelujen järjestämisvastuu. Piirikunta voisi tuottaa palvelut joko itse tai käyttää apuna yksityisiä yrityksiä, osuuskuntia ja yhteisöjä. Asiakkaat voisivat käyttää sote-palveluja ”raha seuraa asiakasta” periaatteen mukaisesti. Peruskuntien maksuosuudet määräytyisivät pääosin palvelujen käytön perusteella.

Myöhemmin piirikunnalle keskitettäisiin muut peruskuntaa laajemman väestöpohjan tarvitsevat palvelut, kuten esim. ammatillinen koulutus, työvoimapalvelut, pelastustoimi, erilaiset lupa-asiat, maakunnallinen maankäytön suunnittelu ja maakunnallinen edunvalvonta.

Peruskunnat valitsisivat piirikunnan piirivaltuustoon asukaslukuun perustuvan määrän piirivaltuutettuja. Valinnassa huomioitaisiin vaalitulos ja alueellinen tasapuolisuus. Piirivaltuusto valitsisi piirihallituksen, jossa yhden kunnan edustajilla ei saisi olla enemmistöä.

Pääkaupunkiseudulla palvelukunnat -ohjelma toteutettaisiin soveltuvin osin, ja siitä säädettäisiin erityisolosuhteet huomioon ottavalla erillislailla.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Timo Kaunisto on tippunut kärryiltä.

Jos hän ei tiedäkään, onko Olli Rehnin liittovaltiolinjalla vai Paavo Väyrysen täysin vastakkaisella linjalla niin hänen pitäisi tietää, missä mennään sote-uudistuksessa.

Vuodesta 2005 asti vuoteen 2013 Kepu ajoi Paras-lain 5§:n mukaisesti työssäkäyntialueiden kokoisia suurkuntia ja pakotti samalla muodostamaan vähintään 20 000 asukkaan perusterveydenhuollon ja sosiaalipalvelujen himmelit.

Keväällä 2013 Kepu käänsi kelkkansa ja alkoi ajaa kotikunta-maakuntamallia. Hyvä niin. Onhan se parempi kuin suurkunnat.

Perussuomalaisilla on selkeä linja. Se on peruskunta-piirikunta-malli, jonka Reijo Tossavainen edellä hyvin selosti. Emme halua palata keisarin ylhäältä satoja vuosia sitten määräämiin maakuntiin, vaan kuntien tahdon mukaisesti muodostuneisiin piireihin. Emme koskaan Kepun tapaan ole ajaneet suurkuntia.

Viime torstaina Kuntaliiton hallituksessa esitin peruskunta-piirikunta-mallin mukaista uudistusta, kun annoimme lausuntoa asiasta. Saman esityksen tein sairaanhoitopiirin hallituksessa pari viikkoa sitten.

Keskusta horjuu vaalikaudesta toiseen. Perussuomalaisilla on vakaa linja. Seuraavassa hallituksessa ne on hyvin sovitettavissa yhteen, koska Kepu näyttää joustavan tilanteen mukaan.

Käyttäjän timokaunisto kuva
Timo Kaunisto

Kiitos kommenteistanne arvoisat herrat Kankaanniemi ja Tossavainen. Puolueelleenne uskollisina tyrkytätte jopa Suomen sote-palveluiden ratkaisukeskusteluun puhetta Euroopasta mutta muuten tuo hahmottelemanne piirikuntamalli on hyvinkin yksi yhteen keskustan laatiman ja esittelemän maakuntamallin kanssa. Keskustalaisena olen varsin kiitollinen arvokkaasta tuestanne. On miellyttävää havaita, että järkevät mallit saavat kannatusta myös perussuomalaisten riveissä.

Toimituksen poiminnat