timokaunisto

Viinamonopoli raivaa tilaa aidolle kilpailulle

Rakas viinamonopolimme Alko on tehnyt linjakkaan ratkaisun. Sen myymälät tulevat jatkossa muualle kuin S- tai K-marketien yhteyteen. Nyt noin kuusikymmentä prosenttia viinakaupoista on näiden kauppajättien kyljessä, käytännössä samassa tilassa.

Aivan tavatonta uusi sijoittuminen ei ole, sillä kevään aikana avautuu jo neljäs valtion alkoholikauppa LIdl-ketjun naapuriin. Markkinaosuuteensa nähden Lidl ja Suomen Lähikauppa Siwa ovat kuitenkin yhä rankasti aliedustettuja.

Linjaus perustuu hallituksen kilpailupoliittiisiin toimiin, joilla yritetään kahlita ylileveää, keskittynyttä suomalaista vähittäiskauppaa. Tämä on niitä harvoja konkreettisia päätöksiä, josta voi antaa Kataisen hallitukselle pluspisteitä - plussaa tai bonusta siis tästä. Vaikutus on toki hidas ja ongelmaan nähden pienehkö, mutta on osaltaan ohjaamassa meidän kuluttajien käyttäytymistä parempaan suuntaan.

Alko toki voisi nopeuttaa kilpailuperustein siirtymistä pois kauppaduopolin siipien suojista mutta liiketoiminnan kannalta nopeat liikkeet eivät ole järkeviä. Asiakkaitakaan ei voi loputtomiin pomputtaa tottumuksesta toiseen vaikka viina ja sen saatavuus saavat tunnetusti joustavuutta totuttuun asiakaskäyttätymiseen.

Alko voisi ottaa sijoittumisellaan kantaa myös keskittymistä vastaan. Monissa epäonnistuneissa fuusiokunnissa iloittaisiin paikallisen alkoholikaupan saapumisesta entisen kunnan taantuneeseen kirkonkylään sen uuden keskustan asemasta. Esimerkiksi itse olisin todella valmis edistämään Loimaan Alkon siirtymistä kotipitäjäni Alastaron keskustaan. Loimaan uuteen Prismaan voisi sijoittaa Alkon tilalle vaikkapa kaupunginvaltuuston kokoustilat, jolloin myös lähidemokratian ajatus kirkastuisi.

Alastarolla puolestaan on käyttämätöntä liiketilaa runsaasti jo edellisen laman päiviltä eivätkä parkkipaikatkaan tuota ongelmia. Alkon uuden sijoittumisen myötä voitaisiin myös testata myös useasti kuultua keskuskaupungista valittujen kunnallispäättäjien väittämää siitä, että 14 kilometrin ajomatka on vain rutiininomainen, piristävä pyrähdys.

Tarjoudumme kernaasti pilottikunnaksi, jos Alkossa päädytään uuteen desentralistiseen sijoituspaikkalinjaukseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Reijo Tossavainen

Ilmeisesti vaalit lähestyvät, kun Kaunisto ottaa julkisuudessa kantaa kaikenlaisiin asioihin.

Pekka Iiskonmaki

''Rakas viinamonopolimme Alko on tehnyt linjakkaan ratkaisun.''

Minäkin rakastan sitä niin paljon, että käyn jatkuvasti vieraissa. Silloin suhde on aito ja pitkäkestoinen.

Pekka Iiskonmaki

TPiepponen on saanut iiskomanian.

Eilen TPiepponen kehui laittavansa idästä tontille tulijat pinoon ja nyt sitten hampaissa on muiden halu äänestää jaloillaan viinaostoksille Viroon.

Olinkin peukuttanut jo kolme kertaa kommentilleni.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Lakkauttakaa koko ALKO.Ei tarvitse holhousyhteiskunnan sossutädit enää päivystää kauppojen nurkilla ja ratsioida terveyskeskuksissa ja neuvoloissa.Samalla päästään räsäsestä kuten sossupuolueestakin ja ajatelkaa nyt lapsiakin kun viinakaupan näkevät.Hyi,hyi,laput silmille.

Kukaan ei tarvitse väkijuomia kauppareissullaan hakea,paitsi nämä kaappijuopot silmää tekevät.Nehän ne tutkitusti pahimpia ovatkin,juoppoja ja sekakäyttäjiä.Ilmankos ALKON hallituksessa istuvat savatkin 36 pulloa ILMAISTA viinaa vuosittain,sehän ei ole lahjontaa vaan uusien makujen testaamista?Ja kyllä maisteltu onkin...

Voi sitä rattijuoppojen määrää näissä edustajissa,kokoomus on varsinkin kunnostautunut rattijuopoissa.Varkauksia ja pahoinpitelyäkin sinne sopii,kuten elämäänsä hallitsemattomille käykin.Korkeat virat ovat vaan auenneet.

Nämä holhousyhteiskunnan lainsäätäjät voivat mennä omiin kokouksiinsa ja keskenään säädellä kotiintuloaikoja (keskustan ehdotus perheille)huoliliputtaa naapureistaan(SITRAN malli,laiton rekisteri?)sekä huolenvyöhykkeistöjään käyttää kyttäykseen naapurin perhe elämästä.Työllistää toisiaan kuten sosiaalisektorilla on tapana.

Vielä poliisille voi tehdä havainto ilmoituksen,eli senhän voi tehdä alkomaholikauppaan menevästä naapurista.Kirjaa käynnit ylös ja ilmoittaa epäilevänsä viinan myynnistä.

Lapset huostataan ja vanhemmat viedään linnaan.Epäily kun riittää tässä "oikeusvaltiossa"siihenkin.
Huostabisneksestä revityillä rahoilla on kiva matkustella ja vetää osinkoja kun on kansalaisvelvollisuus DDR tapaan täytetty.

Käyttäjän timokaunisto kuva
Timo Kaunisto

En kuulu niihin, jotka haluaisivat poistaa viinamonopolin Suomesta. Viron viinaralli on osoittanut, että emme ole kypsiä vapaaseen markkinatalouteen alkoholin suhteen. Juomavalikoimaan en sinällään ota kantaa, mutta minusta Alko on tehnyt hyvää työtä myös viinikultuurin monipuolistamiseksi Suomessa.

Elias Duerr

”Viron viinaralli on osoittanut, että emme ole kypsiä vapaaseen markkinatalouteen alkoholin suhteen.”

Tarkoitatko siis, että suomalaiset eivät ole kypsiä vapaaseen alkoholikauppaan, koska he toteuttavat sitä jo nyt ostopäätöksissään valtion toiveista piittaamatta? Ja käänteisesti suomalaiset ovat vihdoin kypsiä vapaaseen markkinatalouteen siinä vaiheessa, kun jokainen käy vain ja ainoastaan valtion monopoliliikkeessä?

Muutenkin tämä kypsyysargumentti on aina haiskahtanut sisällöltään täysin tyhjältä viivyttelyltä. Vai osaatko sanoa, mitkä ne kypsyyden kriteerit ovat? Sattuuko olemaan niin, että näitä kriteereitä ei koskaan kerrota, jota epäkypsyyteen voidaan ikuisesti vedota, tai sitten niin, että kriteerit ovat mahdottomat saavuttaa, jolloin päästään samaan lopputulokseen?

Toki on hyvä, jos Alkoja saadaan myös Lidleihin ja Siwoihin. Tietenkään tätä Alkon aiheuttamaa kilpailuvääristymää ei edes olisi, jos Lidlit ja Siwat olisivat lähtökohtaisesti saaneet myydä omat alkoholijuomansa.

Otsikkosi on tässä mielessä virheellinen: Alko ei ole raivaamassa tilaa kilpailulle, vaan vihdoin monien vuosien jälkeen jonkin verran rajoittamassa aiheuttamaansa kilpailuvääristymää K- ja S-kauppojen hyväksi.

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Vapaa alkoholikauppa olisi kilpailulle vielä parempi. Voin vain kuvitella miten Lidl myisi edukkainta ja parasta punkkua kautta maan. Siinä olisi S ja K helisemässä eniten.

Käytännössä Alkon desentralisointi vain ärsyttää ihmisiä, koska pitää kävellä tai ajella kahteen paikkaan yhden sijasta. Eli saamme lisää turhaa kulutusta. Miettikääpä nyt: porukka ajaisi erikseen alkoon ja s-marketiin. Molempiin kauppoihin tulee oma rekkansa. Molemmissa kaupoissa on omat myyjänsä. Jos alkoholin myynti olisi vapaata, niin se hoituisi S-marketin/Lidlin/K-marketin väellä ja logistiikalla. Säästäisimme selvästi työmäärässä, sekä säästäisimme luonnonvaroja. Näin nyt vaan on näppylät.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Saksasta vierailemassa oleva tuttava ei meinannut millään uskoa, että tänään arkilauantaina hän ei mistään voi koko kaupungissa ostaa viinipulloa illalliselle.

Kun sanoin, että ALKO on tänään kiinni, niin hänen ensimmäinen vastaväitteensä oli, että "ei kai nyyt sentään ihan kaikki ALKOt". Kun sain hänet tästä vakuuttuneeksi, niin hän sanoi, että "kyllä kai nyt sentään jostain hyvin varustetusta marketista punaviinipullon löytää". Suurella vaivalla sain hänet uskomaan, ettei sekään onnistu.

Kolmanneksi hän ehdotti, että menee ostamaan ravintolasta. Kun sanoin, että se ei ainakaan onnistu, niin hän oli äimän käkenä. Totesi sitten, että "tätä ei Saksassa kukaan tule uskomaan".

Pekka Iiskonmaki

Minulla ei ole Alkoja mitään vastaan, kun ne vain toimisivat vapaassa markkinataloudessa. Kommunismi istuu suomalaisessa talonpojassa syvällä.

Käyttäjän timokaunisto kuva
Timo Kaunisto

Ei Pekka, ei tämä ole kommunismia. En vain kannata vapaata alkoholipolitiikkaa. Kommunismihan kaatui suurelta osin - ainakin Neuvostoliitossa - viinaan ja kaikkialla virtaavaan votkaan.

Pekka Iiskonmaki

#21
Neuvostoliitto kaatui viinan puutteeseen. Kansa näki maansa selvinpäin ja kauhistui. Lisäksi valtio menetti alkoholista saamansa verotulot.

Kun on tarpeeksi kauan tullut toimeen tukiasilla, niin ei uskalla kannattaa vapaata markkinataloutta.
Se on vain häveliäisyydestä verhottu pelkästään alkoholia koskevaksi.

Toimituksen poiminnat