timokaunisto

Punamullan kaikuja vapun uuden työn vaatimuksissa

Työn päivää vietettiin perinteisessä vappusäässä mutta työväen puheet olivat nyt kaukana entisen ay-liikkeen uhosta. Poissa - tai ainakin taustalla - olivat vaatimukset nousukierroksilla käyvästä tuposta, palkkojen tasa-arvosta tai julkisen sektorin koskemattomuudesta. Poissa oli tukevien miesten Lapin leireillä hiottu pilkallinen jakopolitiikka.

Nyt puhuttiin siitä, mistä puute on. Työstä.

Kriisitietoisuus on terve merkki ay-liikkeessä ja politiikassa mutta johtaako se tarpeellisiin toimiin? Olemmeko oikeasti tajunneet teollisen rakennemuutoksen syvyyden ja halpaan öljytalouteen nojaavan vanhan maailman murenemisen allamme? Vielä tuntuu olevan matkaa uuteen vihreään vallankumoukseen.

SDP:n puheenjohtajaksi pyrkivä Antti Rinne näytti olevan parhaiten hereillä. Ilmeisesti hän oli rekisteröinyt viimeisen kymmenen päivän uutiset metsätalouden uusista tuulista ja varovasti vaati valtiolta rohkeita toimia. Rinteen lääke oli sama kuin keskustan Juha Sipilällä joku viikko sitten. Rinnekin luopuisi vaikka koko valtionyhtiö Solidiumin omistuspotista, jos sen tuomalla pelivaralla voitaisiin avittaa uuden työn syntyä.

Rinteelle pisteet Sipilän peesaamisesta. Hyvä idea kannattaa joskus monistaa vaikka sitä ei voi enää nykymaailmassa omia aiempaan tapaan.

Biotaloudesta on puhuttu viimeiset viisi vuotta. Saa nähdä käykö siinä kuten Gandhille Intian itsenäistymisessä:

"Ensin ne eivät ole näkevinään sinua, sitten ne nauravat sinulle, sen jälkeen sinua vihataan ja sinut yritetään tuhota ja sitten sinä voitat." Itse ainakin tunnistan monta tuossa esitettyä vaihetta.

Uutta työtä ei kuitenkaan synny ellei jotakin vanhaa anneta pois. Vähättelevä asenne uutta kohtaa lähtee ensimmäisenä ja tämä vappu saattoi olla historiankirjoitukselle merkkitolppa siinä asiassa.

Jos Rinne jatkaa tuolla linjalla, voittaa puoluekokouksensa ja demarit nousevat persujen ohi, ei punamullan paluulle ole enää estettä. Sitä odotellessa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

-Nyt puhuttiin siitä mistä on puute.Työstä.-
Jo viitisenkymmentä vuotta sitten puhuttiin, mistä tulee olemaan tulevaisuudessa puute. Työstä. Puhuttiin automatiosta. Koneista, jotka tulevat osaltaan korvaamaan ihmistyövoimaa. Ja joissain piireissä mietittiin miten tulisi turvata koneiden syrjäyttämän työntekijän toimeentulo? Kansalaispalkkaako kohti mennään?

Toimituksen poiminnat