timokaunisto

Heinäluomasta ministeri, Urpilaisesta puhemies ja Rinteestä työmies

Demareiden Seinäjoen valinnoista on kulunut yksi yö. Urpilaisen syrjäyttänyt Antti Rinne on julkisuudessa vaiennut kaikista suunnitelmistaan järjestää puolueen uudet kuviot. Se viittaa vahvasti siihen, että päätökset on jo taustalla tehty. Veikkaan, että niitä on ollut pyörittämässä tuttu suuri mies, Eero Heinäluoma.

Lähtökohdat. Heinäluoma tekee presidenttikampanjaansa ja Urpilaiselle on löydyttävä näyttävä rooli. Jos jälkimmäisestä ei ole tietoakaan, hyytyy Rinteen tavoite kasvuspurtista lähtötelineisiin. Rinteelle taas sopii mainiosti se, että hän jatkaa puolueen oppositiopoliitikkona ja opettelee realismia sitten myöhemmin - jos mahdollista.

Ratkaisu: Eero Heinäluoma nousee valtiovarainministeriksi. Hänellä on tehtävästä kokemusta ja paluu tosipolitiikkaan kiehtoo aina. Johan noita tylsiä puhemiesvaltuuskuntia on johdettu maailman tylsimmissä maissa ja kaitsettu perussuomalaisia eduskunnan pilttuussa. Eerosta siis ministeri.

Jutasta tulee sitten puhemies. Tai puhenainen, mikä tasoittaa sukupuolikapinaa demareissa ja koko kansakunnassa. Kolme miestä parlamentin nuijan varressa onkin ollut omituinen näky tasa-arvolla ylpeilevässä Suomessa.

Rinteestä tulee demarien Matti Putkonen. Vihaiset eläkeläiset palaavat toivorikkaina ruusuteltoille. Huoltsikoiden paariparlamentit saavat uuden, arvoituksellisen sananpieksijän punnittavakseen.

Mutta riittääkö tämä uuteen nousuun? Vastaukseni on: ei riitä. Hevosta vaihtamalla saa hetkeksi lisää vauhtia mutta kärryyn ei sen enempää tavaraa sovi. Jos populismi on demarienkin lopullinen vastaus Suomen tulevaisuuden ongelmiin, niin taas jäi äänestäjille yksi realistinen vaihtoehto vähemmän mietittäväksi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Tuohan olisi demarien kannalta likipitäen järkevää kierrätystä. Sehän ilmoitti jo hallitustaipaleensa alussa olevansa poliitikkojensa kierrätyskeskus. Hallitustaipaleen edetessä on käynyt ilmi, että kyse on vieläpä poliittisesta ongelmajätteestä.

Heinäluomalla olisi jopa edellytyksiä selviytyä jollakin tavalla valtiovarainministerin tehtävistä, suoraan komerosta kriisin keskelle astuvalla Rinteellä ei.

VVMn pestissä on tällä hetkellä suurempi todennäköisyys sammuttaa liekki koko poliittiselta uraltaan kuin päätyä kansakunnan pelastajana kunniapaikalle. Mahtaako Heinäluoma ottaa riskin?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Miten eduskunnan valtiopäivien alussa äänestämän puhemiehen vaihto käy?

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Onhan niitä sopimuksia osattu venytellä yhdessä jos toisessa asiassa. Koko laitos on sisäsiittoinen itse itseään valvova, joten kysymyksesi on epärelevantti.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Tuo äänestys on kokolailla muodollisuus. Käytännössä puolueiden kokosuhteet sanovat mikä palli on milläkin puolueella. Eli ei tuon vaihdon pitäisi olla mikään ongelma.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Ihan hyvä ajatus.
Mutta mihin Ihalainen laitetaan?
Ihalainenkin on ollut ihan hyvä työmies.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Vähimmillä vaihdoilla pääsisi jos vain valtiovarainministeri vaihtuisi ja Rinteestä II valtiovarainministeri - oli Heinäluomallakin Wideroos.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Kirjoitus lähtee siitä käsitykseni mukaan väärästä oletuksesta, että demarit olisivat riittävän yhtenäisiä ja riidattomia, että voisivat tehdä puolueen etua palvelevia kokonaisuuden huomioivia ratkaisuja.

Näin tuskin on, johan jo kahtia hajoaminen puheenjohtajakisassa kahden huonon ehdokkaan välillä osoittaa ongelman. Ja erityisesti sen osoittaa, että hyvät ehdokkaat pysyivät piilossa, jos sellaisia olikaan.

Oppositioon valmistautumassa ja vauhtia hakemassa?

Jouko Silvennoinen

Ainahan saa olla toiveikas minä toivon Rinteelle okein lyhyttä hallituskautta ja pitkää oppositokautta näin saamme paremman Suomen.On se vaan kumma kun Suomen valtionvarainministeri itkee ettei ei ole aikaa hoitaa kotimaan asioita jouti mennäkki.Kaunistosta ministerinkierrätys ministeri.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Oma ennusteni:

SDP odottaa stealth-moodissa, kunnes KKK (K:n Kansallinen Kokoomus) on valinnut ministeri Jan Vapaavuoren puheenjohtajaksi. Vastavalittu pääministeri Vapaavuori hajottaa hallituksen, ottaa puhemies Heinäluoman VVM:ksi, nostaa pj Rinteen uudelleen avattuun liikenneministerin pestiin ja houkuttelee pj Arhinmäen takaisin hallitukseen. Ministeri Risikolle näytetään ovea. Tilalle joku "vihreä" maakuntasarjasta.Muutoin mennään samalla porukalla.

Tämä siis Heinäkuun alussa.

Voisi olla kova tiimi kasassa?

Toimituksen poiminnat