timokaunisto

Eurovaali vahvisti keskustaa ja Sipilää

Vaalit ovat politiikan dosenttien kulta-aikaa. Ensin pitää ennakoida tulosta, sitten arvioida sitä. Nyt ollaan tuossa jälkifiilistelyn vaiheessa ja ekspertit ovat pettyneet. Meni niinkuin ennakoitiinkin. Kokoomus oli ykkönen ja persut saivat lisäpaikan. Kansa äänesti laiskasti, erityisen laiskasti syvällä maaseudulla. Siinäkö eurovaalien koko kuva?

Ei todellakaan. Vaikka europarlamenttiäänestys on aina jäänyt vieraaksi vähän kaikille eurooppalaisille eikä siitä sovi vetää liian yleispoliittisia johtopäätöksiä, on silti analyysin paikka.

Suomessa kutkuttaa eurovaalin ja eduskuntavaalin läheisyys. Eilisen tulosillan jälkeen väittäisin, että ennenaikaiset eduskuntavaalit lokakuun kolmantena viikonloppuna ovat selvästi lähempänä kuin tovi sitten. Demarien romahdus 12 prosenttiin voi tarkoittaa vain sitä, että linja terhakoituu. Minihallitusneuvotteluista ei olekaan tulossa riemukasta politiikan välitarkastelua ennen kesälomia vaan niihin tulee vaatimuksilla lastattu demariporukka. Valtaan takertunut kokoomus ei mahdu samaan pöytään ilman omaa puheenjohtajakamppailuaan tukevaa esityslistaa. Kun hallituksen taival on ollut horjumattoman tuskainen alusta saakka - ja vihreätkin kuopivat oppositioon ydinvoimapäätöstä vastustamaan - voi kirjan kannet jo melkein laittaa kiinni. Sitä tuskin pelastaa enää Antti Rinteen kehuttu työmarkkinaluovuuskaan. Nyt on suuremmat korotusprosentit pelissä.

Eilisen jälkeen voisi ainakin propagandamielessä kyseenalaistaa soinilaisten hokeman neljästä suuresta puolueesta. Laskettu totuus on, että Suomessa on kaksi suurta puoluetta: kokoomus ja keskusta. Kympin puolueita on neljä: persut, demarit, vihreät ja vasemmistoliitto. Persujen putoaminen kepun kyydistä vie Timo Soinilta uskottavan pohjan julistaa itsensä pääministerikandidaatiksi. Toki aikaa ja matkaa on vielä paljon eikä eurokriisikään ole ohi. Mutta juuri nyt näyttää siltä, että se mikä menee puhaltamalla ylös tulee myös leijuen alas. Persuilla on suuria vaikeuksia luoda itsestään vastuullinen poliittinen vaihtoehto.

Eurovaalit vahvistivat eniten keskustaa ja siellä Juha Sipilää. Kokoomuksen voitto oli ennakoitu ja lievä miinusprosentti viime eurovaaleihin on pikemminkin pettymys kuin torjuntavoitto. Jäbä Stubb oli kuitenkin ylivoimainen hahmo näissä idols-henkisissä vaaleissa. Mutta keskustan eteneminen jatkui. Jo toista kertaa peräkkäin keskustan kannatus oli noin kaksi prosenttiyksikköä parempi kuin sille monissa gallupeissa ennustettu. Joko kansa äänestää edelleen väärin tai sitten Taloustutkimuksen aineisto on virheellisesti painotettu.

Keskusta pudotti kyydistä persut ja demarit. Kokoomus on näköetäisyydellä ja hallitusvastuun hapot painavat jaloissa. Sipilän suksi luistaa myös joukkueen sisällä. Ikihiihtäjä Paavo Väyrynen julisti eurovaalit keskustan sisäiseksi linjavaaliksi. Tällä hän halusi haastaa Olli Rehnin vuorovetoon mutta joutui pettymään. Komissaari teki oman hiihtonsa ja on näiden vaalien suurin voittaja. Vielä kaksi kuukautta sitten moni peruskeskustalainen arvioi Rehnin floppaavan. Kävi päinvastoin: Olli Rehn toi keskustalle uusia äänestäjiä ja on ehdokasvetoisen vaalivoiton keskeinen arkkitehti. Hän on vahvoilla mihin tahansa tulevaan tehtävään myös Suomen seuraavassa hallituksessa elleivät euromaailman suuret tehtävät tällä kertaa nappaa.

Juha Sipilän harteilta putosi jälleen monta apinaa. Talvinen sairasloma päästi jo monen sisäisen spekulaattorin levottomien puheiden äärelle. Sote-ratkaisun avainrooli mutristi edelleen vanhan kaartin suupieliä. Juhan rauhallinen ja vakaa onnistuminen vaalitenteissä kielivät kuitenkin poliittisen pääoman ja osaamisen vahvistumisesta. Hän on valmis pääministeriksi - ja keskusta on valmis vastuuseen, ehjempänä kuin pitkään aikaan.

Oma tulokseni oli varsin tyydyttävä. Sain nostettua esille juuri niitä asioita, joita ajan jatkossakin: ruokakorin hintaa, oikeudenmukaisuutta elintarvikeketjussa, ympäristökysymyksiä ja uusiutuvia luonnonvaroja. Tehtävä jatkuu, myös täällä blogeissa. Kiitos mielenkiinnostanne!

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Reijo Tossavainen

Kaunisto siis aikoo kirjoittaa vaalien jälkeenkin? Ensin hämmästyin, mutta sitten huomasin, että kohta ovat edessä eduskuntavaalit...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tuosta voisikin päätellä että kansanedustaja Tossavainen ei aio kirjoittaa EK-vaalien jälkeen, koska on ilmoittanut ettei enää asetu ehdolle.

Käyttäjän TimoLustig kuva
Timo Lustig

Kun edellisten tasavallan presidentin vaalien ensimmäisellä kierroksella Paavo Väyrynen yksin sai lähes 200.000 ääntä enemmän kuin koko keskustapuolue näissä EU-vaaleissa nyt ja lähes 150.000 ääntä enemmän kuin näiden vaalien voittajapuolue Kokoomus, niin en näe tässä vielä aihetta vetää kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä myöskään perussuomalaistenkaan tilanteesta. Ehkä kannattaisi muiden tilanteen arvioimisen sijasta keskittyä viemään eteenpäin sitä omaa viestiä.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Erityisen vahvaksi Keskustan aseman tekee kannatuksen jakautuminen: Rehn (kolmanneksi eniten henkilökohtaisia ääniä), Väyrynen (neljänneksi eniten henkilökohtaisia ääniä) ja Jäätteenmäki (kuudenneksi eniten henkilökohtaisia ääniä ja valittujen äänikuningatar) keräsivät kaikki komean äänisaaliin, eikä Takkulan ja neljän muun yli 10 000 ääntä keränneen joukko ja myöskään oma äänimääräsi ole huono ajatellen tulevia eduskuntavaaleja. Myös nuorten joukosta kaikki viisi ehdokasta keräsivät komeita nelinumeroisia äänimääriä: se lupaa hyvää puolueen uusiutumiselle.

Helsingissä äänestettiin huomattavan aktiivisesti ja maakunnissa laiskemmin, mutta tästä on hyvä jatkaa. Myös Uudellamaalla Keskustan kannatus on voimakkaasti nousussa. Siihen nähden Keskustalla on mielestäni selkeästi parhaat asemat lähteä hakemaan ykkössijaa eduskuntavaaleista, etenkin kun Alexander Stubb ei todennäköisesti ole kahmimassa suurta äänipottia Uudeltamaalta.

Käyttäjän TimoLustig kuva
Timo Lustig

Olli Rehnin osalta voi vain kädet ristissä toivoa, ettei hän olisi vahvoilla mihinkään tehtävään enempää seuraavassa hallituksessa, kuin missään muuallakaan, missä veronmaksajien rahalla pelataan.

Hän on ensin laajentumiskomissaarina ollut mukana hankkimassa EU:n jäseniksi sellaisia maita, joita sinne ei missään tapauksessa olisi pitänyt ottaa. Sen jälkeen hän on talouskomissaarina seurannut katseella, kun nämä samaiset maat ylivelkaantuvat, ja edelleen hyväksymässä sitä, että EU:n sääntöjen vastaisesti muut EU-maat pelastavat niiden velkojat luottotappioilta veronmaksajiensa riskillä.

Yksityisessä yrityksessä tällainen mies olisi saanut potkut jo vuosia sitten, mutta koskapa EU toimii hieman toisintyyppisillä säännöillä, joita vielä tarvittaessa katsotaan läpi sormien (kenen eduksi ja miksi?), hänet palkittiin komission varapuheenjohtajan asemalla. Vähiten hänestä olisi meille suomalaisille vahinkoa jossakin mahdollisimman kaukana.

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander
Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Aivan.
Björn Wahlroosin lausumaa myös Stubbista :
-"On tärkeää muistaa, että yksikään kehittynyt länsimainen maa ei tule enää liittymään euroon. Jos seuraatte ruotsalaista tai tanskalaista keskustelua, niin siellä Alex Stubb ei ole vain pienessä vähemmistössä, vaan hänellä on kaksi tätiä mukana nakkikioskilla"
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128868593904...

Käyttäjän TimoLustig kuva
Timo Lustig

On valitettavaa, että Esko Virri ja varmasti moni muu keskustalainen aivan samalla tavalla, ei lainkaan kavahda Olli Rehniä hänen "ansioistaan" huolimatta, vaan katsoo asioita lyhytnäköisesti yksinomaan puolueen kannatuksen näkökulmasta käsin niin, että kuka tahansa ääniä keräävä kelpaa, olipa hän sitten saanut aikaan millaista tuhoa hyvänsä.

Kepukaan ei suinkaan aina petä, eikä maaseudun asian ja elinkelpoisena pitämisen ajamisessa mitään vikaa ole, mutta Olli Rehnin roikuttaminen mukana ikäänkuin mitään ei olisi tapahtunut, vahvistaa sen vanhan totuuden, että puolue on lopulta vain vallan anastuksen väline.

Käyttäjän JanneHeinonen1 kuva
Janne Heinonen

Tuntuu olevan äänestäjillä huono muisti, aina näin vaaleissa. Täytyy nostaa keskustalle kuitenkin hattua, että on saanut äänestäjät langetettua ansaan. Kestääkö se tuleviin vaaleihin? Maataloustuet katoaa keskustan myötävaikutuksesta. Keskusta näkee myös Suomen liittovaltiona. Aiemmin ollut otsikoita että keskusta ei aja eu:sta yksiselitteisesti liittovaltiota. Niin, monta selitystä siihen todennäköisesti tarvitaankin.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Keskusta sai hyvän vaalitulokseen. Keskusta sai eri painotuksia omaavat ehdokkaat. Keskusta menestyi yllättävän hyvin näissä vaaleissa. Kaikkien Keskustan ehdokkaiden ääni tuli puolueen hyväksi. Keskusta tarvitsee monenlaisia ehdokkaita.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Kaunisto näkee liikaa merkitystä näillä vaaleilla. Kuten suli Haavisto-hype presidentin vaalien jälkeen, niin sulaa nimekkäiden euroehdokkaiden noste eduskuntavaaleihin. Kivahan sillä on spekuloida, mutta aika paljon on liikkuvia osia pelissä.

Mitä olisi ollut Kokoomus ilman Stubbia? Halla-aho ja Sampo Terho eivät kyenneet korvaamaan Soinia. Demareilta puuttui kunnon isot tähdet. Keskusta lähti kovilla nimillä peliin ja onnistui.

Martti Paukkunen

Mikä miehiä harmittaa, taitaa olla kateutta ilmassa ja maassa.Keskusta puoluehan piti kadota, kuin tuhka tuuleen viime eduskunta vaalien tappion jälkeen.Mutta kuinka kävikään nousi kun Fenix lintu, entiseen kukoistukseen.Saatte vielä nähdä kuinka, keskusta on pääministeri puolue, viimeistään 2015 keväällä! Puheenjohtaja Sipilä on maltillinen ja rauhallinen, hän jos kuka herättää luottamusta politiikkaan!

Toimituksen poiminnat