timokaunisto

Metsäpatruunat omistavat Suomen

Yksi asia Suomessa pysyy: metsäherrat haluavat omia metsämme ja touhuta niissä miten lystäävät. Kun se ei satakunta vuotta sitten onnistunut talonpoikia huijaamalla ja omistusta puljaamalla, sopii keinoksi käyttöpolitiikka. Metsäteollisuus on taas saamassa tahtonsa läpi siinä, että metsien "järeälle" puulle ei maksettaisi tukea bioenergiakäytöstä. Tuki rajattaisiin mieluiten risuihin ja kantoihin, jotta teollisuuden ensi käden oikeus suomalaisiin kasvatusmetsiin sen kun vahvistuisi.

Kysymys on uudesta haketustuesta, jota sorvataan sopivaksi edellisen metsäteollisuuden sabotointikeikan jäljiltä. Silloin luotua pienpuun energiatukea vastaan teollisuus koukkasi Brysselin kautta. Pienpuun energiatuki lahosi käsiin kun Brysselin byrokraatit saatiin lempipuuhiinsa tonkimaan kilpailun toteutumista ja ekologista kestävyyttä. Ei ole ihme, että kivihiili kiittää maailman metsäisimmässä maassa yhden valtaryhmän etupolitiikkaa.

Tällä kertaa panokset ovat entistäkin kovemmat. Rakennemuutoksen runtelema Suomi päättäjineen on kovasti riippuvainen teollisuuden investoinneista. Nyt, pakkauskartongin ja sellun vetäessä heikentyneen euron auraamilla markkinoilla, teollisuus kiristää härskisti lupaamillaan suurhankkeilla. Metsä Groupin Äänekosken puolentoista miljardin uusi biojalostamo uhkaa jäädä piirustuslaudalle, jos sen raaka-aineesta ilmaantuu kilpailemaan hakesähkö yhteiskunnan kannustamana.

Onko Suomessa pula puusta? Ei. Metsien kasvu on 100 miljoonaa kuutiometriä vuodessa. Tästä hakataan ja käytetään 50-60 miljoonaa mottia. Kasvu on vieläpä kiihtymässä - runsaan kymmenen vuoden päästä kasvukertymää arvellaan olevan jo 120 miljoonaa kuutiota. Vertailun vuoksi: puuenergiaksi tuosta menee nyt toistakymmentä miljoonaa mottia, lähinna sitä harvennusjaetta ja kantoja. Suuren sellukombinaatin kuitupuun vuotuistarve lienee viiden miljoonan kuution hujakoilla.

Totta on toki se, että parhaat leimikot ovat koetuksella. Korjuukelit vaihtelevat ja tiestö rapautuu alta. Suurin puuvaranto on pohjoisen ojitetuilla soilla, joista korjuu on hieman tyyriimpää. Puupulasta hehkuttaminen on silti äärimmäisen noloa harhaanjohtamista.

Voidaan toki kysyä, miksi energiasektori ei puunhankinnassaan ole markkinaehtoinen? Mihin se tukea tarvitsee? Vastaus on, että ei metsäteollisuudenkaan puunhankinta ihan markkinaehtoista ole. On yhteiskunnan rakentamaa tieverkkoa, metsävarantotietoa ja sitten niitä valtion Kemera-tukia. Energiapuun tuessa on kysymys oikeastaan vain Kemeran kohdentamisesta.

Jos puun hankinnassa nyt joudutaan lajittelemaan pieniä eriä ja varastoimaan kasoja siellä täällä, lisää se automaattisesti kuluja ja byrokratiaa. Se ei voi olla kenenkään edun mukaista. Teollisuudellekin on tärkeintä se, että puuhuolto toimii kaikkina aikoina. Sitä se ei edistä niistämällä kilpailua raskailla lobbarivoimillaan.

On merkillistä, että Suomessa on toiminut Kilpailuviraston todentama metsäjättien puunostokartelli. Vuosikymmenten vedätyksestä patruunat selvisivät lähinnä tunnustuksella. Tällä historialla ei näytä olevan mitään merkitystä nyt, kun päättäjien avustuksella rakennetaan uusia suojaavia rakenteita.

Kenelle Suomen metsät oikein kuuluvat?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän olavilaitala kuva
Olavi Laitala

Avainsana jeremiaadissasi on tuki.

Keksikää, metsänomistajat, puulle sellaista käyttöä, johon ei tarvita tukiaisia, ja jonka jalostusarvo on niin korkea, ettei tarvitse metsäteollisuudelle myydä. Silloin ei tarvitse valittaa.

Tukiaiset säilyttämällä haluatte vain veronmaksajan kustannuksella selvitä bisneksestänne mahdollisimman helpolla, ilman sen erityisempaa panostusta bisneksen kehittämiseen.

Tuki johtaa henkiseen laiskuuteen.

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Saahan sitä uhkailla. Jos ei Äänekoskelle rakenneta biotuotetehdasta, niin sitten Kuopioon: http://www.savonsanomat.fi/uutiset/talous/suurtehd...

tai Haapajärvelle: http://www.tekniikkatalous.fi/metsa/tama+tehdas+ma...

Vielä ei ole kai tiedossa mikä taho on Kuopioon tulossa ja mitä se aikoo siellä tuottaa, mutta kohta ne patruunat tappelevat samasta puusta. Tuskin kartelli toista kertaa onnistuu.

Käyttäjän timokaunisto kuva
Timo Kaunisto

Aimo, on toki. Kuitupuun hintahan on madellut erityisen alhaalla, oikeastaan myös tukin kustannuksella. Tukkia ostavat sahat ovat olleet hinnan kanssa suhdanteissa piukoilla ja metsäketjun puritustuksessa. Ja kyllä, ei Metsäliitto tässä mitään erityissynninpäästöä ansaitse. MTK:n nihkeä asenne puukartellilta perittäviin vahingonkorvauksiin selittynee tällä suhteella.

Jouni Nordman

Itse ajattelin tehdä tollaisen http://deniscimaf.com/products/dah-excavator-fores..., sillä en suostu harvennus metsää näillä hinnoilla, vaan mielummin hakata sen metsä pohjaksi. Sillä hullua viedä lannotteita pois metsästä, toisaalta karike suojelee metsää muutenkin parantaen sienten elinympäristöä siellä.

Toimituksen poiminnat