timokaunisto

Älä käperry nyt, kepu.

Keskustan yritys laimentaa keskiolutta väkevöitti suomalaista poliittista keskustelua. Hetken jo tuntui siltä, että näissä eduskuntavaaleissa puhutaan asiaa taloudesta ja turvallisuudesta mutta onneksi keskustan vaaliasiakirjoihin liitetystä linkistä löytyi maaginen lause. Nähtäväksi jää, tuliko ajatuksesta pudottaa yksi prosentti väkevyyttä viiden prosentin kannatuslasku.

Keskustassa on äimistelty sitä, miksi tämä ajatus - joka on vain osa linjausta - nousi niin suureksi nyt eikä tekohetkellä kaksi vuotta sitten. Viinan käyttöhän ei ole juurikaan muuttunut - paitsi, että nuoret ovat raitistuneet mutta Viron tuonti on paisunut. Oluen juonti näyttää säilyneen saman kaltaisena tai ehkäpä jopa hieman monipuolisempana, sillä kotimaisten pienpanimoiden tarjonta on tehnyt todella itseään tykö ja tiettäväksi.

Kysymys ei olekaan alkoholista vaan keskustasta. Ylivoimaista gallup-kunkkua ei pidetä enää muiden kanssa samassa sarjassa. Sitä nostatellaan jo vaalivoittajana ja Juha Sipilää kohdellaan sen mukaisesti uutena pääministerinä. Median ja yleisön tilannetta helpottaa tässä suhteessa olennaisesti se, että Alexander Stubbia (kok.) ei enää oikein pidetä edes toimituspääministerinä. Kokoomusvetoisen Suomen päivät ovat jo luetut ja hallituksen saavutusten kirja ruotsalaisia sotasankareitakin ohuempi.

Viinapolitiikka on herkkä laji ja siinä saa yleensä aina turpaansa. Varapuheenjohtaja Annika Saarikon johtama ohjelmatyöryhmäkin yritti vain kunnioittaa puolueen alkiolaisia sivistys- ja raittiusjuuria käytännön ehdotuksella mutta metsään meni. Puolue ei päässyt itse julkistamaan ajatusta vaan joutui heti ankaraan tiedotukselliseen puolustustaisteluun, jossa jo parin tunnin päästä heiluteltiin valkoista lippua. Tämä koitos hävittiin mutta sotahan on vasta alussa.

Mitäpä tuosta. Paitsi, että viestinnän kannalta kuva keskustasta muutospuolueena sai rapaa päälleen. Kieltolain ja holhoamisen henki yritetään nyt ulottaa kaikkeen keskustan tekemiseen. Vanhat eevat ja einarit ne sieltä pilkistävät modernimman pinnan alta.

Pahinta olisi nyt ruveta puristamaan mailaa ja ryhtyä odottamaan vaalipäivää. Keskustan paineensietokykyä ja yhtenäisyyttä testataan monin tavoin ennen vaaleja. Näin kuuluukin olla. Ja keskustan on oltava valmiina vastaamaan. Parasta keskustassa on usein ollut perusteellinen ohjelmatyö, jolla oleviin ja tuleviin ongelmiin on haettu käytännön radikaalejakin toimia. Niitä ei nyt pidä kätkeä keskustelulta. On selvää, että kritiikkiä tulee jatkossa "keskiolut" -pohjalta, mutta siltä ei pidä käpertyä piiloon.

Keskustan organisaatio laihtui viime vaalitappion jälkeen minimiin. Voisi olla viisasta koota nyt kokeneita viestinnän ammattilaisia Sipilän ja puoluejohdon tueksi. Viina-asioissakin pitäisi huomio kääntää siihen, miten miljardin euron tasolle nousseeseen Viron tuontiin pitäisi reagoida. Kovin moneen itse aiheutettuun päänsärkyyn ei kepullakaan ole varaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Olut työllistää Suomessa 1000 maanviljelejää ja Kepu päätti uhrata heidän tekopyhyyden alttarille. Amen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Keskusta näyttää kääntäneensä takkinsa tässä asiassa. Mutta kääntyikö se?

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-142355115743...

Onko Sipilällä nyt johdettavanaan eripurainen puolue?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kiitos maltillisesta tekstistä. Sipilä näyttää nyt myös reagoineen, minkä voi nähdä myös myönteisesti kykynä tunnustaa oma virhe ja tehdä korjaus välittömästi.

Vaikea kuitenkaan uskoa, ettei tuo tulisi moneen kertaan vastaan seuraavien kahden kuukauden aikana. Se nyt on vain kestettävä.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Miksi työllisyysargumentti kelpaa hyvin Keskustalle turkistarhauksessa (ei saa kieltää, koska lisäisi työttömyyttä), mutta oluen laimentamisen kohdalla työllisyys ei näytä kiinnostavan pätkän vertaa? Onko jossain sellaisia laskelmia montako "ihmishenkeä" pelastetaan (väitetysti) jos keppana muuttuu ruokakaupassa II-olueksi? Jos lähdetään nyt leikisti uskomaan tuollaisia laskelmia, eikö tuolloin myönnetä, että osa kuolee tavalla tai toisella juodessaan II-olutta liikaa? Miksi siis ei pelastettaisi vielä enemmän ihmisiä sallimalla ruokakaupan myyvän vain I-olutta? Tietenkään en itse tätä kannata. Kunhan vain osoitan tämän Keskustan logiikan naurettavuuden.

Olavi A Honka

Täytyy tässä yhtyä blogistiin:

"Kieltolain ja holhoamisen henki yritetään nyt ulottaa kaikkeen keskustan tekemiseen. Vanhat eevat ja einarit ne sieltä pilkistävät modernimman pinnan alta".

Jos taustalla toimii Pekka Puskan kaltaisia "holhoamis-viettisiä" jotka mielestään tietävät mikä on kansalle parasta ja ajavat holhoamista, niin eikö tämä kerro aika paljon? Mitä muuta siellä on puoli piilossa?
Tuulimylly tuokiaisia yms lisiä eli jakopolitiikka Kepun tapaan?

Toimituksen poiminnat