timokaunisto

Poliittisilla kontakteilla rahastaminen ei ole demokratialle kunniaksi

Kansanedustaja Mikael Jungner (sd.) ei pyri jatkokaudella vaan siirtyy viestintätoimisto Kreabin toimariksi.

Onnittelut Jungnerille. Viestinnän sykkivä maailma sopinee hänelle paljon paremmin kuin hikinen veivaaminen politiikassa. Ehkäpä arvostuskin näytetään tasolla, jota toinen väistyvä edustaja - kokoomuksen Sampsa Katajakin - kunnioittaisi, työhuonetta ja seinällä roikkuvaa taidetta myöten.

Poliitikkojen ja etenkin heidän avustajiensa siirtyminen erilaisten viestintätoimistojen palvelukseen on nouseva mutta samalla hyvin epäilyttävä ilmiö. Kilpaileva viestintätoimisto Miltton on värvännyt riveihinsä paljon väkeä kokoomuksen ja keskustan tunnetusta avustajakaartista. Vihreiden Janina Anderssonkin siirtyi sivuun jäätyään viestintäfirman listoille joksikin aikaa. Nämä firmat tekevät avoimesti poliittista lobbaustyötä (hyvää) maksua vastaan.

Mikäpä siinä, yrittämisen vapaushan meillä vallitsee. En silti pidä tätä toimintakulttuuria tervetulleena. Meillä pienessä, pienten piirien Suomessa on totuttu suoraan vaikuttamiseen ilman rahastavia välikäsiä. Kun olen itse toiminut politiikassa, olen yrittänyt pitää lähestymisen riman hyvin alhaalla. Olen kiertänyt torit ja kahvilat ja toitottanut sähköpostini ja puhelinnumeroni julki. Tämän kaikki siitä huolimatta, että ne ainakin tiettyinä kuunkierron aikoina ovat hämmentävän suosittuja palautekanavia. Mutta uskon kaiken tämän palvelevan kansanvaltaa ja avoimuutta - sitä välitöntä ja suoraa poliittista kulttuuria, johon meillä on totuttu.

Tässä rahalla lobbaamisessa on liian paljon ameriikan makua. Parhaat kontaktit ovat ostettavissa - sekö on tämän perimmäinen tarkoitus?

Toisaalta kyse on myös yritysten ja yhteisöjen kehnosta yhteiskunnan tuntemuksesta. Niissä vaikuttavat nyt sukupolvet, jotka eivät ole osallistuneet järjestötoimintaan tai nuorisopolitiikkaan. Kiire ja hinku ansioille on ylittänyt Suomi-nimisen tasavallan tuntemuksen tarpeen. Ehkä sen voi nyt ostaa entiseltä nuorisopoliitikolta tai jopa oikealta poliitikolta?

Itse olen tehnyt sen päätöksen, että en lähde näiden firmojen kohteeksi niin kauan kuin politiikassa toimin. Voi olla, että olen liian pieni kala narrattavaksi muutenkin mutta en halua tukea tätä rahastusta. Aion olla kaikkien tavattavissa ja haastettavissa, firmoista vipeltäjiin. Luottamusta politiikan puoluettomuuteen ja poliitikkojen asiantuntemukseen tällainen lobbaustoiminta ei mielestäni lisää.

Ja tuo luottamuksen puute, yhdessä heikon osallistumisen kanssa, on politiikan suurin ongelma. Tämä ei kyllä ole mikään oikea korjausliike, jos joku niin ajattelee.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Niinpä...vastaavia tapauksia ovat Jyri Häkämies, Paavo Lipponen ja Matti Vanhanen.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Kaunisto: "luottamus poliitikkojen asiantuntemukseen..."

Syksyllä 2014 oli Otaniemessä Aalto-yliopiston ja eduskunnan Tutkas-seuran yhteiset Tulevaisuustalkoot. Tapahtuman nimi herätti odotuksia. Paneelissa oli 5 tai 6 kansanedustajaa. Miltei jokainen kertoi samoin sanoin: "eduskunnassa, kansanedustajien piirissä vallitsee neuvottomuus, näköalattomuus".

Tuo kuulosti erikoiselta. Tapahtuman muidenkaan puhujien toimesta ei avautunut näköalaa yhtään enempää.

Entä mitä sanotte politiikan ja tieteen uusimmasta innovaatiosta: strategisen tutkimuksen neuvostosta? Tässä neuvoston kokoonapno:
http://www.aka.fi/fi/A/Suomen-Akatemia/Organisaati...

Katsokaa kokoonpanoa: kolme talouden, taloustieteen, talouspolitiikan sovinnaisista sovinnaisinta eliittiekonomistia: Korkman, Kiander, Brunila. Juho Saari kuuluu itse asiassa samaan porukkaan.

Tästäkö sikiää luottamus politiikkaan ja tieteeseen? Ajattelun korvaa lobbaus ja imagopeli.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Mikael Junger ja Sampsa Katajisto jättävät eduskunnan. Timo Kaunisto pyrkii sisään ilman mitään keinotekoisia mainostoimistoapuja. Onneksi Timo pääsee, koska silloin eduskunnan fiksuus nousee nuo poistuvat huomioiden.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Eiköhän MTK/Valio ja Atria auta torpparin poikaa siinä.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Ihan asiaa tässä blogissa! Aika paljon on tullut shaibaa niskaan siitä että olen kirjoitellut netissä omalla nimellä, eikä siitä ennen mainoskokeiluun osallistumista ole euroakaan tippunut. Rakkaudesta tärkeäksi pitämiini asioihin. Ei näitä hommia pitäisi tehdä rahan kiilto silmissä.

Käyttäjän timokaunisto kuva
Timo Kaunisto

Ilmari: hiuksenhieno ero mutta ero kuitenkin on siinä, toimiiko elinkeinoelämän tai järjestön palveluksessa versus toiminta viestintätoimistossa. Ensimmäisiltä voisi olettaa sitoutumista johonkin arvoon ja asiaan - viestinnän palveluksessa vain kulloiseenkin työnantajaan.
En muutenkaan pidä tästä kontakteilla rahastamisen ajatuksesta.

Käyttäjän JaniHtnen kuva
Jani Hätönen

> pienessä, pienten piirien Suomessa on totuttu suoraan vaikuttamiseen ilman rahastavia välikäsiä. Puolueetonta politiikkaa?

Juu, ja täysin ilman rakenteellista korruptiota. MTK tai lestadiolaiset ei vaikuta mitenkään kepun politiikkaan, ay-liike vasemmiston eikä EK kokoomuksen.

Ihan viisas päätös olla asettumatta viestintään liittyviin tehtäviin. Eikä ylläolevan blogin sekavan tekstin perusteella ole syytä odottaa yhteydenottojakaan vakavasti otettavilta alan toimijoilta.

Käyttäjän timokaunisto kuva
Timo Kaunisto

Jani hyvä, sinulla meni hutut ja vellit pahasti sekaisin. Viestintätoimisto lobbaa ulkopuolelta rahasta mutta on jokseenkin eri asia toimia puolueen sisällä oman arvopohjansa viitoittamana. EK:lla, MTK:lla ja Ellun Kanoilla on eri rooli, siitä kirjoitin.

Toimituksen poiminnat