Vieläkö kokoomus kaataa soten?

Suuri suomalainen sote-huuma kulminoituu tällä viikolla. Sote-valiokunnan viimeisin versio uudesta hallintomallista on kiikutettu perustuslakivaliokuntaan. Jos se antaa vihreätä valoa perjantaihin mennessä, muuttuu kaikki suomalaisessa terveysbyrokratiassa.

Kun Jyrki Kataisen kokoomusvetoinen hallitus ei saanut toimivaa esitystä aikaiseksi, turvattiin opposition apuun. Yhdessä luonnosteltu erva-aluemalli on jo sekin kuopattu – onneksi – mutta laiha konsensus on tallella. Periaatteessa kaikki yhä tukevat pohdinnassa olevaa esitystä.

Mutta vain periaatteessa. Kokoomuksen Sari Sarkomaa ja Paula Risikko ovat jo ehtineet lyttäämään sote-sovun. Edelleenkään ei yksityisten veroparatiisifirmojen etuja ole huomiota tarpeeksi tulevassa palvelutuotantomallissa, arvelen. Tai sitten kyse on vain kokoomuslaisesta kimmosasi-meiningistä, hämmentämisestä. Ainakin Sarkomaa on taitava tässä.

Vihreiden Outi Alanko-Kahiluotokin epäilee mallia. Moni muukin haluaisi mennä suoraan maakuntaitsehallintoon – varsinkin keskustalaiset – ja perussuomalaiset eivät ole koskaan tottuneet painamaan vihreää nappia hyväksymisen merkiksi. Eivät aina edes omille esityksilleen.

Skenaario on tämä. Perustuslakivaliokunta hyväksyy mutta vihreät ja kokoomus hannaavat. Vihreiden pikku protestin konsensus kestää mutta kokoomuksen meno laukalle saattaa hyydyttää esityksen. Muut jäävät nimittäin viisi viikkoa ennen vaaleja epäröimään sitä, kuinka tätäkin eripuraa kentillä selitetään.

Kokoomuksen reaktio on ollut nähtävillä koko ajan. Terveysfirmat taitavat maksaa nämä vaalit kokoomukselle, sillä edunvalvonta on näyttänyt tiiviiltä. Jarrua on poljettu viime keväästä saakka.

Esitetty malli ei ole täydellinen, ei meille kepulaisillekaan, vaikka se onkin lähentynyt kotikunta-maakunta – malliamme. Suoraan laajempaan maakuntaitsehallintoon – jota itse pidän tavoitteena – ei tällä aikataululla kyetä. Vastaan tulevat jo verolakien laatimisetkin. Mutta 19 sote-alueen malli on hyvä pohja tulevalle hallitukselle mennä eteenpäin.

Ja tätäkin kokoomus pelkää. Se tietää, että kortti ei näytä juuri nyt hallitusosastolle. Demarien ja keskustan ajatukset ovat sotessa paljon muita likeisimpiä. Siksi se yrittää vielä kaataa soten.

Jos ei muuta niin kiusallaan. Mutta arvelenpa vain, että se on ylimieliselle kokoomukselle uusi naula vaaliarkkuun. Kansa on kyllästynyt tähän pelaamiseen ja päättämättömyyteen.

timokaunisto
Keskusta Hämeenlinna

Keskustalainen maisteri ja maanviljelijä Hämeenlinnasta. Väinö Linnan sanoin "mies istuu vankan talon pöydän päässä ja puhuu kuin proletaari".
MMM, agronomi, tohtoriopiskelija.
Toiminut mm.kansanedustajana (2007-2011)ja Keskustan varapuheenjohtajana (2010-12).
Hämeen maakuntahallituksen jäsen, Hämeenlinnan kaupungnvaltuutettu. Harrastaa kiekkoa ja kirjoittamista, pyöräilee ja juoksee, tutkimusaiheena keskustapuolueen ympäristöpolitiikka (Itä-Suomen Yliopisto, tohtoriohjelma).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu