timokaunisto

Viinaskokoomuksen loppusanat suomalaiselle ruoan tuotannolle

Kokoomuksen loppilaisen kansanedustajan Timo Heinosen tukiryhmän päällikkönä toimii legendaarinen emeritusministeri Iiro Viinanen. Herrat ovat yhdessä panneet illansuussa Hämeenlinnassa valtiontalouden alijäämää kuntoon. Pääosan saa kotimainen ruoantuotanto.

Viinanen ehdottaa maataloustukiin vielä 400 miljoonan euron lisäkarsintaa. Jos leikkaus tehdään kerralla, häipyy tuottajilta 25 prosenttia kaikista tuista. Tai itse asiassa häipyy enemmänkin, sillä EU-tukipaletin rakenne on sellainen, että ilman kansallista "pohjaosaa" ei tule EU-rahaakaan. Viinanen ja Heinonen jättäisivät suomalaisen talonpojan lumihankeensa tappelemaan ranskalaisten kanssa ilman mitään tasoitusta. Kun parhaatkin satomme jäävät puoleen keski-eurooppalaisista, on helppo vetää johtopäätös. Siihen loppuu pyristely kotimaisen ruoan puolesta.

Viinanen ei kuitenkaan lopeta vielä tähänkään. Myös ruoan ja ruoan tuottamiseen tarvittavien rehujen ym arvonlisäveroa pitää korottaa. Eli tuki pois ja kotimaisen ruoan hinta ylös. Kilpaile poika siinä taas tuontijuuston nokareen kanssa.

Suomen julkisen talouden tilanne on vakava ja poliitikoilta on syytä odottaa selvää tekstiä siitä, mitä tehtäisiin. Tämä Heinosen-Viinasen esitys on kuitenkin pitkään aikaan epä-älyllisin maatalouden tukipolitiikkaan kohdistuva kannanotto. Ymmärtäisin yskää edes hitusen, jos Heinonen-Viinanen puuttuisivat samalla monopolistisen vähittäiskaupan asemaan ja määrittäisivät keskeisille maataloustuotteille määräaikaiset minimihinnat, jotka markkinoilta on saatava. Nyt lyödään talonpoika turpeen alle ja nostetaan kilpailua vääristävää vähittäiskauppaa.

Maatalous ei koko EU-jäsenyyden aikana ole saanut tukipolitiikassa sitä, mitä jäsenyyttä hakiessa tavoiteltiin. Epäonnistuneesta maatalousratkaisusta kantaa vastuun myös Esko Ahon ja Paavo Lipposen hallituksen valtiovarainministeri. Jälkimmäisessa hallituksessa Viinanen oli jo muutaman kuukauden kuluttua sopimuksesta leikkaamassa maatalouden rahoitusta. Se ei ollut suoraselkäistä kokoomuslaista toimintaa silloin eikä se ole sitä nytkään.

Kataisen ja Stubbin hallitukset kohtelivat maataloutta leikkauspäätöksissä muita ministeriöitä kovemmin. Hauholainen Jari Koskinen teki todella parhaansa maatalouden puolesta mutta ei voinut mitään liki 300 miljoonan euron leikkauksille toimialaltaan. Kokoomushaukkojen kirves on taas nostettu puun juurelle. Taitaa Heinosen -Viinasen linjaa seurata uuden nuijasodan meteli.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kaunisto, kenenkä päätöksellä Vapolle maksettiin ruokohelpin kasvattamisesta ja kuinka se auttoi maanviljelijöitä ja kotimaista riittämätöntä ruokatuotantoa ?

Käyttäjän TimoHeinonen1 kuva
Timo Heinonen

Onpas törkeää, mutta ei yllätävää Timo Kaunistolta. Olen hänen tyyliinsä oppinut tuntemaan jo eduskunnasta. Siksi se ei yllätä.

Mutta on todella valitettavaa, että hän levittää blogissaan täydellisen valheellista viestiä. Iiron Listalla ei ole mitään tekoa minun kanssa. Se on yksin Iiro Viinasen tekemä.

Onneksi keskustassa on Juha Sipilän aikana moni muuttunut, mutta valitettavaa, että Timo Kaunisto ei ole.

Käyttäjän timokaunisto kuva
Timo Kaunisto

Mielenkiintoinen "Pontius Pilatuksen käsienpesu" kaimalta. Tuskin tuo kampanjan tukiryhmän vetäjän linjaus mistään puskista tuli. Jos kutsuu ilmoituksella kuulemaan Viinasen teesejä julkiseen tilaisuuteen, voi olla melko varma siitä, että tietää mitä tilaa ja mitä saa. Äänestäjä tämän venkoilun kyllä erottaa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Talonpojat tulisi vapauttaa pellorvolaiskepulaisesta ikeestä oikeiksi yrittäjiksi.
Yhteys tuottajien ja kuluttajien välille tulisi palauttaa.

Valtion tulisi tukipolitiikallaan suosia todella paikallisia logistiikkaketjuja elintarviketuotannnossa nykyisten pellorvalaisten elintarvikejättien sijasta. Lähi- ja luomuruoka ovat tulevaisuutta. Valio, Atria, HK ja SOK ovat mennyttä aikaa.

Itse maanviljelijäperheen kasvattina muistan sen vihan aitoa yksityisyritteliäisyyttä (elintarviketuotannossa) kohtaan, mitä esim. 1970-luvulla MTK:ssa ja Kepussa tunnetiin.

Viinasen raippa iskee kuitenkin lähinnä Valion, HK:n, SOK:n ja Atrian suuntaan. Se suunta on oikea!

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Ruoan hinnasta vajaat 10% menee tuottajalle. Silti tuottajia syyllistetään ruoan hinnan korkeudesta ja julkishallinnossa aina alemmista virkamiehistä eduskuntaan saakka yritetään parhaan mukaan suitsia tuottajien yrityksiä tuoda itse halvempaa ruokaa suoraan kuluttajille...ja mikäs ihme sekään, tuottajilla ei ole avokätisiä lobbaajia takanaan.

Ehdokas joka lupautuu itse työskentelemään sen hyväksi, että tuottajien mahdollisuudet tuoda itse ruokaa kuluttajien saataville, helpottuisi saa täältä ainakin yhden äänen.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Joo nämä Valion, Atrian, HK:n ja vähittäiskaupan syöttiläät ottavat loput. Kepu vielä viitsii näitä syottiläitä puolustastaa!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tuota noin: Atria - tuottajien oma yritys, Valion omistavat maidontuottajat ja osinkojahan ne jakavat.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #7

Niin Atriahan kasvattaa suomalaista sikaa Virossakin Linnamäen kylässä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #8

Joo Atrian Suomi-possu löytynee Virostakin!

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #7
Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Kannattaisiko pohtia sitä, miten suomalainen maatalous voisi erikoistua sellaisiin tuotteisiin, josta kansalaiset ja välittäjäporras olisi valmis maksamaan. HK:n sinisellä lenkillä ei kannata lähteä kilpailemaan Lidlin saksalaisten makkaroiden kanssa. Myös tulisi tutkia sitä, miten maatiloilta suoraan myyntiä ja tuotteiden jalostamista voitaisiin avittaa karsimalla byrokraattisia määräyksiä. Jopa viinin ja liköörin ja miksei oluen valmistaminen ja myyminen tiloilta tulisi tehdä käytännössä mahdolliseksi. Maakunnan omaa olutta omista maltaista ! No tämähän vaatisi vallankumousta suomalaiseen holhoavaan ja hysteeriseen alkoholipoliikkaan.

Tilakokoja tulee varmaankin vähintään kaksin - kolminkertaistaa, jotta saadaan riittävän suuria ja kannattavia yksiköitä. Useamman mv-perheen perustamat maatilaosakeyhtiöt kuulostavat oikean suuntaisilta. Tämä mahdollistaisi varmaankin myös osakkaiden muun osa-aikaisen työn tekemisen. Myös maatalouden koneurakointia voitaisiin edelleen kehittää. Eihän kaikkien tarvitse investoida ja omistaa leikkuupuimuria ym. koneita 20 -40 hehtaaria varten. Puinti- ja muut työt voitaisiin ostaa urakoitsijalta. Näin kai jossakin jo tehdään.

Tosiasia on, että suomalainen maanviljelys ei kykyene ikinä kilpailemaan eteläisempien maiden bulkkituotannon kanssa. Se on vähän niin kuin teollisuudessa, että työvoimavaltainen massatuotanto on siirretty halvan työvoiman maihin.

MTK:n tulisi tehdä tässä omalta osaltaan linjan muutos, eikä houkutella enää nuoria maanviljelijöitä investoimaan kannattamattomiin automatisoituihin miljoonanavetoihin, joita he eivät kykenen koskaan maksamaan maidontuotannolla takaisin.

Pitää myös hyväksyä sekin tosiasia, että monen maanviljelijäsuvun perinne maanviljelijöinä loppuu enemmin tai myöhemmin. Näinhän muillakin aloilla yrittäjät ja työntekijät joutuvat mukautumaan muuttuvaan maailmaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Markku Lehto, eikö kuitenkin maamme turvallisuuden ja huoltovarmuuden kannalta omavarainen elintarvike-ja energiatuotanto ole tärkeimmät tekijät, jos nämä ei ole kunnossa ei meillä tarvita puolustusvoimiakaan.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Omavaraisuus ja huoltovarmuus ovat kaksi eri asiaa. Omavaraisuus on sitä, että maa kykenee tuottamaan kaiken tarvitsemansa itse. Tätä Suomi ei koskaan ole ollut. Esimerkiksi keväällä 1942 Saksan elintarvikeapu pelasti Suomen nälänhädältä. Syvän rauhan aikanakin suomalainen maatalous on riippuvainen tuonnista. Suomeen tuodaan lannoitteita, koneiden poltto- ja voiteluaineita, varaosia puhumattakaan automatisoitujen navettojen tietokoneista ja niiden komponenteista.

Huotovarmuus taas tarkoittaa sitä, että maa on varautuntu selviämään kriisitilanteessa. Tällaista varautumista on mm. on elintarvikkeiden ja muiden raaka-aineiden sekä polttoaineiden varmuusvarastointi siten, että maa selviää säännöstelyllä määrätyn ajan ilman tuontia. Suomi on, verrattuna muihin EU -maihin, ollut edellä tässä asiassa, vaikkakin varmuusvarastointivelvoitteita on täälläkin pienennetty. Vähän niin kuin pommisuojista on tähän saakka haluttu luopua ( vrt. Ukrainan kokemukset ).

Toki huoltovarmuuteen kuuluu myös se, että maa huolehtii siitä, että sen meritse tapahtuva tuonti on varmistettu. Tämä tarkoittaa mm. sitä, että maa solmii sellaisia sitovia kriisiajan sopimuksia, joilla taataan merenkulun toimiminen mm. Itämerellä myös kriisiaikana. Suomen viennistä ja tuonnista 85 % kulkee laivoilla. Tätä kuljetusmuotoa ei voida korvata millään maayhteydellä. Suomi on käytännössä saari.

Omalta osaltaan asiaa valaisee oheinen Wikipedian linkki Suomen nälkävuosiin 1866 - 1868:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Suuret_n%C3%A4lk%C3%A...

Huoltovarmuudesta voi lukea oheisen linkin kautta:
http://www.huoltovarmuus.fi/

Tokihan HVK:n esitteen elintarvikkeita koskevassa osuudessa näkyy vahvasti MTK:n kanta, joka ei ole aivan yllä esittämäni kanssa samoilla linjoilla.

Jarno Hatakka

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/kuhmolaisviljel...

Mielestäni tässä on erittäin hyvä esimerkki siitä, että leikattavaa kyllä löytyy. Ei varmasti edistä ruuan tuotantoa että pajupeltojen kasvatusta tuetaan. Mitä Viinasen listaan tulee, niin eiköhän se ole ihan hänen omansa. Heinonen on ollut ainoa oikea kotimaisen ruuan puolustaja ja jopa kampanjoinut näkyvästi teoilla ei ainoastaan puheilla asian puolesta. Uskon että äänestäjät varmasti huomaavat että jos oma pesä ei ole kunnossa, niin aletaan muita arvostelemaan. Kannattaisi tehdä ihan omaa politiikkaa eikä vääristellä muiden asioita. Onkohan tupaillatkin muuttuneet noin yleisesti ämmien ompeluseuroiksi?

Käyttäjän timokaunisto kuva
Timo Kaunisto

Jarno Hatakka: et ole perustunut maataloustukien rahoitukseen etkä rakenteeseen. Jos maataloudesta leikataan kansallista rahoitusta 400 miljoonaa merkitsee se sitä, että jopa 800 miljoonaa EU-tukia jää tämän lisäksi saamatta. Kahden miljardin tukipotista lähtisi siis kaksi kolmasosaa. Se tarkoittaa, että kotimaiselta elintarviketeollisuudelta loppuu raaka-aine muutamassa vuodessa. Täällä Timo Heinosen kotimaakunnassa Hämeessä se tarkoittaa mm. HK:n Forsaan teurastamon, Valion Turengin ja Herajoen ja Fazerin Lahden yksikköjen alasajoa. Tämä tuskin on tarkoitus, jos ajatus oli kurittaa "näennäisviljelyä".

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Jos ole oikein ymmärtänyt, maataloustuotteista on Euroopassa ja USA:ssa ylituotantoa. Siksi tuntuu oudolta se näkökulma, että suomalaiselta elintarviketeollisuudelta loppuisi raaka-aine. Toisaalta, eikös niitä elintarviketeollisuuden tarvitsemia elintarvikkeita pitäisi tuottaa mahdollisimman kannattavasti ?

Pointtihan tuossa Jarno Hatakan kommentissa ja hänen viittaamassa Maaseudun tulevaisuuden kirjoituksessa on, että maataloustuotanto tulisi saattaa kannattavalle pohjalle. Timo Kauniston kanta taas näyttää edustavan sitä perinteistä Keskustan linjaa, että otetaan kaikki tukiaiset talteen mistä niitä vain on saatavilla.

Hikeä pukkaa kun ajattelee mitä seuraava hallituskausi tuo mukanaan veronmaksajille. Noinkohan seuraavien tukiaisautomaattien piirustukset on jo laadittu Keskustan puoluetoimistossa. Pekkarisen junailemat tuulimyllytukiaisethan toimivat jo"hyvin", sillä tämän vuoden budjettiin on varattu 137,9 miljoonaa. Jatkossahan tuo julkisia menoja rasittava summa nousee 250 - 300 miljoonaan euroon vuosittain.

Se on vähän niin kuin valtio olisi lähtenyt rahoittamaan Nokiaa, että se olisi edelleen tehnyt vanhanmallisia kännyköitä Suomessa, jotta elektroniikkateollisuuden työpaikat olisivat säilynet kotimaassa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Markku Lehto, kokoomus jatkaa tuulimyllyjen lämmittämistä verovaroin, miksi ?

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto Vastaus kommenttiin #21

Toki kokoomuksessa, jossa on muuten mielipiteen vapaus, ollaan tuulimyllyjen tukiaisista montaa mieltä. Eräs näkökulma näihin tukiaisiin on se, että sopimuksista on pidettävä kiinni. Tässähän on kyse siitä, että tuulimyllytukiaisista on tehty laki.

Ote TEM:n sivustolta 28.1.2014:

"Uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta annetussa laissa (1396/2010) säädetään syöttötariffijärjestelmästä, johon voidaan hyväksyä säädetyt edellytykset täyttävät tuulivoimalat, biokaasuvoimalat, metsähakevoimalat ja puupolttoainevoimalat."

Lähde:
https://www.tem.fi/energia/uusiutuvat_energialahte...

Ongelma siis on, että lähteekö kokoomus pääministeripuolueena purkamaan lakia, joka on valmisteltu ja toimeenpantu keskustan ollessa pääministeri- ( Vanhanen / Kiviniemi) ja teollisuusministerivastuussa ( Mauri Pekkarinen ). Nykyinen elinkeinoministeri Vapaavuorihan ( kok ) totesi, että sovituista sopimuksista on Suomessa tapana pitää kiinni. Olkoonkin kuinka tyhmiä sopimuksia tahansa, mutta kun joku on nimensä sopimukseen laittanut, niin siitä pidetään kiinni. Valitettavasti tästä kärsivät ja viulut maksavat veronmaksajat.

Mutta ( niin kuin nykyisellä tasavallan presidentillä on tapana aloittaa lauseensa) , mikäänhän ei estä tulevaa pääministeripuoluetta korjaamasta Vanhasen ( kesk ) ja Kiviniemen ( kesk ) hallitusten virheitä. Jäämme odottamaan. Ehkäpä asia voidaan ottaa esiin jo hallitusneuvotteluissa ja toki siitä pitää joka tapauksessa keskustella jo ennen vaaleja.

Pieni neuvo: Eihän em. lakia tarvitse lähtä muuttamaan. Voidaanhan tehdä pieni tarkistus verotukseen, jolla tuulimyllyjen tukiaisten rahalliset sivuvirrat padotaan, niin että veronmaksajien rahat eivät valu ulkomaille. Ei muuta kun valtionvarain ministeriön virkamiehet töihin, he kyllä keksivät keinot. Näinhän tavallisen veronmaksajankin verotusta voidaan muuttaa sujuvasti tilanteen mukaan.

Käyttäjän PetriKRundelin kuva
Petri K Rundelin

Olisikohan se Timo toimiva myös toiseen suuntaan?

Eli nostetaan kansallista rahoitusta 4000 miljoonaa, ja saamme 8000 miljoonaa EU- tukia.

Ja avot. -Näin on "leikkaukset" tehty? =)

-PR

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Tokihan sen ymmärtää, että keskustassa tunnetaan huolta siitä, että maatilojen tilakokoa suurennettaisiin. Sehän tarkoittaisi potentiaalisten keskustan äänestäjien vähenemistä entisetään maaseudulla. Toisaalta Maalaisliitossahan oli tiedostettu jo 1960 -luvulla, että maatalousväestön määrä tulee vähenemään.

Taitavastihan keskusta on tähänkin vuosien mittaan varautunut. Tukipolitiikan painopistettä on siirretty osittain mm. kaupunkilaismetsänomistajien tukiaisiin. Pekkarisen Vanhasen ja Kiviniemen hallituksessa junailemat tuulimyllytukiaiset ja risupaketti ovat tästä oivana esimerkkinä. Se, että tukkipuuta alettaisiin polttamaan voimalaitosten kattiloiden alla ja näin saataisiin puun hintaa keinotekoisesti nousemaan, lienee osa tätä politiikkaa. Onko se kansantaloudellisesti järkevää, onkin toinen asia.

Monen maanomistajanhan kannattaa harkita peltojensa pajukoittamista ja vuokrata maa tuulisähköfirmalle. Näin pellon tuotto olisi parempi, kuin että pellon viljelystä saataisiin perinteisiä viljelytukia.

Ehkä keskustalla on hieman samanlainen tilanne kuin demareilla. Demareilla ei taida olla enää riveissään montakaan haalarimiestä tai -naista. Kaukana ovat ne Hesarin Karin pilakuvat haalaridemarista tai tukevasta kepulaisesta maalaisisännästä. Maailma muuttuu ymparillämme, se tulisi Keskustassakin ottaa huomioon.

Käyttäjän JuhaKeltti kuva
Juha Keltti

Viinanen ehdotti myös työttömyysturvan porrastusta ja ymmärtääkseni (hämärähkösti ilmaisten) jopa toimeentulotuen leikkausta. Mikä mahtaa olla ehdokkaan kanta näihin?

Käyttäjän timokaunisto kuva
Timo Kaunisto

Juha Keltti: tulonsiirtoihin joudutaan varmasti puuttumaan, ainakin pitämään ne toistaiseksi ennallaan. Työttömyysturvaa voidaan porrastaa.

Jonna Törö

Jotta maatalous saataisiin kannattavalle pohjalle ja maatilat enemmän yritysmäisempään suuntaan, on ajateltava vanhojen kaavojen ulkopuolelta. Mielestäni nykyinen tukijärjestelmä ei palvele kunnolla maatalousyrittäjiä. Mikä olisi hyvä vaihtoehto? Maatalousala on hyvin paljon säännelty, sitä tuetaan voimakkaasti yhteiskunnan varoin, mutta tuotettujen tuotteiden hinnat tulevat vapailta markkinoilta samoin tuotantopanosten hinnat(joskin jotkut tuotantopanosten tuottajat pystyvät nostamaan hintojaan vuosi vuodelta keneenkään asiaan puuttumatta). Tällä hetkellä maataloutuottajan liikevaihdosta noin puolet (tai enemmänkin) tulee maataloustukien kautta ja loput myydyistä tuotteista. Suurin ongelma on kuitenkin pitkään ollut, se että tuotantopanosten hinnat nousevat lähes vuosittain. Tällä yhtälöllä, kun tuotantopanokset nousevat ja tulot pysyvät suunnilleen ennallaan tai alenevat, ei viljelijällä ole kovin paljon liikkumavaraa tilan talouden näkökulmasta katsottuna. Sitä vain lasketaan verovuoden alusta, kuinka paljon vyötä kiristetään tänä vuonna, missä viljelyyn vaikuttavissa asioissa on tehostamisen paikka ja mistä tuotantoon tarvittavista panoksista voidaan karsia. Suuri tilakoko ei takaa maanviljelyn hyvää kannattavuutta, vaan hyvän tuloksen tekemiseen tarvitaan hyvää johtajuutta ja laskupäätä. Näennäisviljelyllä ei tehdä tulosta, se ei ole kannattavaa! Varmasti suomalaiselle elintarviketuotannolle löytyy raaka-aineita maailmalta, mutta entäs kotimainen tuotanto? Mikä arvo on kotimaisella ruoan tuotannolla? Mikä olisi hyvä vaihtoehto nykymallille, johon niin monet ovat epätyytyväisiä? Tähän viimeisimpään kysymykseen haluaisin kuulla jonkin uuden ajatuksen vanhojen mallien rukkaamisen sijaan ;)

Toimituksen poiminnat